TOSBAĞA TV

14 Kasım 2010 Pazar

EşEK ARISI SOKMASI VE TEDAVİSİ


Yabanarıları, Eşekarısı Isırması, Balarıları Sokması
Böcek sokmaları
Her yıl, özellikle yaz mevsiminde bu bö cekler ülkede birçok kazalara sebep olurlar. Türkiye’de arı sokmalarına, yılan sokmala rından daha sık rastlandığını belirtelim.
Bir bez tarafından salgılanan arı zehiri, iğnesiyle vücuda akıtılır. En tehlikelisi, eşekarısının sokmasıdır. Sokulan yerde derhal kuv vetli bir ağrı ve kabarma görülür. Ödem, ba zen çok yaygınlaşabilir.
Bu tür sokmaların tehlikesi, kaç arının soktuğuna, yerlerine ve en çok da kişinin duyarlılığına bağlıdır.
Bir tek arı sokmuşsa, kişide herhan gi bir komplikasyon belirtisi de yoksa, tır nağınızla kazıyarak hemen iğneyi ve ze hir kesesini çıkartın. Cımbız kullanmayın, çünkü keseyi ezerek, daha çok zehir ya yılmasına sebep olabilirsiniz. Alkolle (yoksa, sirke veya amonyakla) pansuman yapın. Biraz sabrederseniz, ağrısı da bir kaç saat içinde geçecektir.
Komplikasyonlar
Sokma sayısı bazen birden çoksa, komp likasyonlar ortaya çıkabilir (özellikle çocuklarda). Hele kişi alerjik bünyeli ve sok malar boğaz nahiyesinde ise, şu durum larla karşılaşılabilir:
— Şok hali
— Solunum bozuklukları
— Beyin arızaları belirtileri
Kazazedeyi önce sakinleştirmek, kor kusunu geçirmek, bulunduğunuz yere doktorun çabuk gelmesi mümkün değil se, kendisini derhal en yakın hastaneye kaldırmak gerekir. Genellikle alerjik kişi ler, durumlarını bilir. Derhal bir doktora giderek, kendilerine bir kortizon iğnesi yaptırabilirler. Aksi halde bir larenks ödemiyle burun buruna gelebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder